ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Επιβάλλεται η Προληπτική Εξέταση

Σαφές ήταν το μήνυμα που έστειλε η 16η Πορεία Χριστοδούλας. Με την έγκαιρη διάγνωση, ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί. Και είναι εδώ που πρωτεύοντα ρόλο διαδραματίζει η προληπτική ιατρική, μέσα στα πλαίσια της  οποίας επιβάλλεται στον καθένα μας το «τσεκ-απ» μέσα σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Για την απαραίτητη αυτή γενική ιατρική εξέταση μας μιλά ο Δρ. Νίκος Δανός, ο οποίο τονίζει ότι αυτή συστήνεται σε όσους έχουν ηλικία 30 περίπου χρονών και πάνω, εκτός από τις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες παρατηρούνται κάποια συμπτώματα και ενοχλήσεις, οπότε εκ των πραγμάτων επιβάλλεται, ανεξάρτητα από την ηλικία.

Όφελος

Το όφελος που απορρέει από τη γενική αυτή εξέταση, επισημαίνει ο Δρ. Δανός, καλύπτει τόσο τον ίδιο τον ασθενή, όσο και την κοινωνία γενικότερα.

Τον ασθενή τον ίδιο, επειδή μπορεί να γίνει έγκαιρη διάγνωση ενός καρκίνου που βρίσκεται στα αρχικά στάδια, οπότε είναι εύκολη και ασφαλέστερη η θεραπευτική αγωγή που θα ακολουθηθεί. Ποσοστό 50% των διαφόρων ειδών του καρκίνου, θεραπεύονται σήμερα, λέει ο Δρ. Δανός.

Από την άλλη επισημαίνει και το κοινωνικοοικονομικό όφελος της εξέτασης αυτής. Εδώ είναι γνωστές οι επιπτώσεις όταν η ασθένεια αφεθεί να φθάσει σε προχωρημένα στάδια.

Αναφερόμενος στη συχνότητα της εξέτασης, ο Δρ. Δανός, τονίζει ότι αυτή θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν συντρέχει κάποιος ειδικός λόγος, οπότε διαφοροποιούνται ανάλογα τα δεδομένα.

Σε ποιους γίνεται η εξέταση

Η γενική αυτή εξέταση γίνεται σε όλα τα άτομα ηλικίας 30 περίπου ετών και άνω και σε όσους ανεξαρτήτως ηλικίας παρατηρείται μια συχνότητα της ασθένειας, ανάμεσα στο στενό οικογενειακό του περιβάλλον. Η προδιάθεση λαμβάνεται σε κάποιο βαθμό υπόψιν, λέει ο Δρ. Δανός.

Επίσης σε συχνότερες εξετάσεις πρέπει να υποβάλλονται και τα άτομα εκείνα που υποβλήθηκαν σε κάποια εγχείρηση καρκίνου στο παρελθόν.

Η εξέταση

Οι προληπτικές εξετάσεις, σύμφωνα με τον Δρα Δανό, περιλαμβάνουν:

  • Το ιστορικό του ασθενή.
  • Σωματική εξέταση (βάρος, ύψος, πίεση, έλεγχος του δέρματος, στηθοσκόπιο).
  • Δακτυλική εξέταση για ανίχνευση καρκίνου του προστάτη στους άνδρες και του εντέρου.

Οι περισσότεροι όγκοι, αναφέρει ο Δρ. Δανός, μπορούν να ανιχνευθούν με το δάκτυλο, όπως ο καρκίνος του προστάτη, του παχέος εντέρου κ.α.

  • Το «τεστ Παπανικολάου» και εξέταση μαστών στις γυναίκες.

Για τη διενέργεια των πιο πάνω εξετάσεων, ο γιατρός μπορεί να υποβοηθηθεί από τις πέντε αισθήσεις του.

Επισημαίνονται επίσης:

  • Οι παραϊατρικές εξετάσεις (αναλύσεις αίματος, ούρων και κοπράνων).
  • Το καρδιογράφημα.
  • Ακτινογραφία του στήθους σε καπνιστές.

Τελευταία ο Δρ. Δανός αναφέρει την εξέταση με υπέρηχους, η οποία λέει, είναι μια ακίνδυνη και πολύ αποτελεσματική μέθοδος. Τα αποτελέσματα μπορούν να βγουν αμέσως, δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε παρενέργειες, καθώς επίσης και οποιοσδήποτε περιορισμός στη συχνότητα της.

Με αυτή τη μέθοδο, μπορεί να γίνει εξέταση της κοιλιακής χώρας τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες και επίσης στο συκώτι, τη χολή, το πάγκρεας, τη σπλήνα, τα νεφρά, τα αγγεία της κοιλιάς και άλλα μέρη του σώματος, όπου μπορούν να ανιχνευθούν παθολογικές καταστάσεις στα αρχικά τους στάδια, όπως είναι ο καρκίνος, πέτρες της χολής κ.α.