Καρκίνος: Η Έγκαιρη Διάγνωση Σημαίνει και Θεραπεία
Η Συμβολή των Υπερήχων στη Διάγνωση
Στην Κύπρο συμβαίνει κάτι το παράδοξο σε ό,τι αφορά τον καρκίνο. Κανένας δεν θέλει να μιλά για την αρρώστια αυτή, μέχρι που πολλές φορές ακούς ένα ασθενή να λέει, «Γιατρέ, ξέρεις, ο πατέρας μου είχε από ‘εκείνη την αρρώστια’,» και με τη λέξη ‘εκείνη’ εννοεί τον καρκίνο μη θέλοντας να την πει με το όνομα της. Ή υπάρχουν γυναίκες που ανακαλύπτουν ένα μικρό όγκο (κουβάρι) στο στήθος και δεν πάνε στο γιατρό από φόβο μήπως είναι κακό, δηλαδή καρκίνος. Απεναντίας, στο θέμα της καρδιάς, όποιος έχει πρόβλημα ή έπαθε έμφραγμα, το λέει σε όλους, πολλές φορές με περηφάνεια λες και έκανε κατόρθωμα που κατάφερε να καταστρέψει την καρδιά του με το κάπνισμα ή το ακατάλληλο φαγητό, άγχος κλπ.
Και τον ακούς να λέει, «Κουμπάρε, εγώ κάπνιζα 3 πακέτα τσιγάρα και τώρα με το ‘μπάι-πας’ το σταμάτησα,» αντί να μην είχε καπνίσει καθόλου από πριν. Αυτή είναι η λογική που ακολουθούμε εδώ στον τόπο μας.
Και επειδή όπως ανάφερα και πιο πάνω ο καρκίνος θεραπεύεται όταν γίνεται έγκαιρα η διάγνωση του, συνιστούμε το ιατρικό ‘τσεκ-απ’ ή προληπτική εξέταση σε όλα τα άτομα άνω των τριάντα χρόνων, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο είτε έχουν είτε δεν έχουν ενοχλήσεις.
Με το ‘τσεκ-απ’ αυτός εκτός από την έρευνα για τυχόν καρκίνο, γίνεται και έλεγχος για καρδιοπάθειες, διαβήτη, πίεση, ψηλή χοληστερόλη κ.α.
Το όφελος από τη γενική αυτή εξέταση καλύπτει τόσο τον ίδιο τον ασθενή όσο και την κοινωνία γενικότερα. Τον ασθενή επειδή μπορεί να γίνει επειδή μπορεί να γίνει έγκαιρη διάγνωση ενός καρκίνου που βρίσκεται στα αρχικά στάδια, οπότε είναι εύκολη και ασφαλέστερη η θεραπευτική αγωγή. Ποσοστό 50% των καρκίνων θεραπεύονται σήμερα. Επίσης μπορεί να ανακαλυφθούν και άλλες παθήσεις (διαβήτης, πίεση κλπ.).
Είναι γνωστές οι επιπτώσεις όταν η ασθένεια αφεθεί να φθάσει σε προχωρημένα στάδια (αποχή από την εργασία, κοινωνικές ασφαλίσεις, θάνατος).
Η εξέταση πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν συντρέχει κάποιος ειδικός λόγος, οπότε βέβαια διαφοροποιούνται ανάλογα τα δεδομένα.
Η γενική αυτή εξέταση γίνεται σε όλα τα άτομα ηλικίας 30 χρόνων και άνω και σε άτομα ανεξάρτητα ηλικίας που έχουν κληρονομικές παθήσεις στην οικογένεια (διαβήτης κλπ.).
Η προληπτική ιατρική εξέταση περιλαμβάνει:
- Σωματική εξέταση: βάρος, ύψος, πίεση, έλεγχος του δέρματος κ.α.
- Δακτυλική εξέταση: για ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη και του εντέρου. Αρκετοί όγκοι μπορούν να διαγνωστούν με το δάκτυλο (προστάτης, ορθό έντερο).
Για τις πιο πάνω εξετάσεις, ο γιατρός χρησιμοποιεί τις πέντε αισθήσεις του (όραση, ακοή, αφή κλπ.).
- Παραϊατρικές πρόσθετες εξετάσεις: αναλύσεις αίματος, ούρων και κοπράνων. Αυτές πρέπει να γίνονται κατόπιν εντολής του γιατρού, διότι μόνο αυτός θα κρίνει ποιες αναλύσεις χρειάζονται και ποια ερμηνεία θα τους δώσει.
- Καρδιογράφημα: κανονικό καρδιογράφημα και ‘τεστ’ κόπωσης. Με το ‘τεστ’ κόπωσης έχουμε πιο πολλές πιθανότητες να βρούμε μια πάθηση στην καρδιά.
- Ακτινογραφία του στήθους: κυρίως στους καπνιστές.
- Γυναίκες: ‘Τεστ’ Παπανικολάου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, καθώς και εξέταση του στήθους από το γυναικολόγο και μαστογραφία αν τούτο κριθεί αναγκαίο.
- Υπέρηχοι στην προληπτική ιατρική: η συμβολή των υπέρηχων γενικά στην ιατρική είναι τεράστια και δεν μπορεί πλέον κανένας να φανταστεί την ιατρική δίχως υπέρηχους, είτε στην καρδιολογία, γυναικολογία, παθολογία κλπ.
Στην προληπτική ιατρική η εξέταση με υπέρηχους από τον ειδικό έχει πολύ καλά αποτελέσματα και είναι οικονομική, γρήγορη και χωρίς ακτινοβολία ή άλλη βλάβη για τον ασθενή.
Τι αποδίδουν οι υπέρηχοι στην προληπτική ιατρική
Συκώτι: (Δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία.) Το συκώτι μπορεί εύκολα να εξεταστεί με τους υπέρηχους. Μπορούμε να διαγνώσουμε όγκους, καρκίνους, μεταστάσεις, απλές κύστες, εχινόκοκκο, απόστημα, αιμάτωμα κ.α.
Επίσης με τη βοήθεια των υπερήχων μπορεί να γίνει και βιοψία από το συκώτι για σίγουρη διάγνωση.
Η ηπατίτιδα δεν μπορεί να διαγνωστεί με τος υπέρηχους. Η κίρρωση μόνο ορισμένες φορές μπορεί να διαγνωστεί.
Χοληφόρα αγγεία: Σε ασθενή με ίκτερο ξεχωρίζουμε εύκολα ποια είναι η αιτία της ασθένειας του, δηλαδή αν υπάρχει απόφραξη ή όχι.
Χοληδόχος κύστη: Η εξέταση της χοληδόχου κύστης είναι πολύ απλή και εύκολη.
Μπορούμε να δούμε αν υπάρχει μόλυνση, πέτρες ή όγκος στο χοληδόχο κύστη.
Πάγκρεας: Η εξέταση αυτή είναι σχετικά δύσκολη διότι το πάγκρεας είναι πίσω από το στομάχι και καλύπτεται συχνά από αέρια το στομάχου και των εντέρων. Μπορούμε όμως μέχρι 90% να έχουμε ικανοποιητική διάγνωση. Εδώ μπορούμε να διαγνώσουμε παγκρεατίτιδα ή καρκίνο στο πάγκρεας σε αρχικό στάδιο όπου μπορεί ο ασθενής να χειρουργηθεί διότι όταν ο καρκίνος στο πάγκρεας προκαλεί κλινικά συμπτώματα είναι ήδη σε μη χειρουργήσιμη κατάσταση.
Σπλήνα: Είναι εύκολη διάγνωση και με πολύ καλά αποτελέσματα, (μέγεθος) της σπλήνας ή ρήξη μετά από τραύμα.
Αδένες: Μεγεθυμένοι αδένες στην κοιλιά μπορούν σχετικά εύκολα να εντοπιστούν (μεταστάσεις) κ.α.
Αγγεία: Αορτή. Ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής.
Επινεφρίδια: Εδώ υστερούν οι υπέρηχοι σε σχέση με την αξονική τομογραφία.
Νεφρά: Εδώ είναι που οι υπέρηχοι προσφέρουν πολλά και σε φαινομενικά υγιή άτομα. Όγκοι στα νεφρά φαίνονται πολύ εύκολα αν είναι καλοήθεις (απλή κύστη) ή όγκος κακοήθης. Επίσης μπορεί να γίνει διάγνωση του καρκίνου του νεφρού στο πρώτο στάδιο προτού ακόμη κάμει αιματουρία και με την εγχείρηση θεραπεύεται σίγουρα ο ασθενής. Πιστεύω ότι η προσφορά των υπέρηχων εδώ είναι τεράστια.
Ουροδόχος κύστη: Επίσης μπορούμε να δούμε αν υπάρχουν πέτρες ή όγκος στην κύστη. Αν υπάρχει αιματουρία και δεν βρούμε με τους υπέρηχους τίποτα, τότε πρέπει να γίνει κυστεοσκόπηση.
Προστάτης: Θα δούμε το μέγεθος αν έχει όγκο και αν αδειάζει εντελώς η κύστη, στον προστάτη οι υπέρηχοι μαζί με τη δακτυλική εξέταση και ανάλυση αίματος (PSA) αυξάνει κατά πολύ τις πιθανότητες διάγνωσης καρκίνου του προστάτη.
Σύνοψη
Στην ιατρική η πρόληψη είναι πολύ καλύτερη και πιο εύκολη από τη θεραπεία.
Συστήνεται να γίνεται ένα τακτικό ‘τσεκ-απ’ τουλάχιστον μια φορά το χρόνο για όλα τα άτομα άνω των 30 χρόνων, που να περιλαμβάνει τουλάχιστον ιατρική εξέταση, αναλύσεις, καρδιογράφημα καθώς και εξέταση με υπέρηχους. Επίσης στις γυναίκες συστήνεται με το τακτικό ‘τεστ’ Παπανικολάου, καθώς και υπέρηχοι μήτρας και ωοθηκών. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να προληφθούν πολλές αρρώστιες και να διαγνωστεί αν υπάρχει κακοήθης όγκος στα πρώτα στάδια για να μπορέσει να αποθεραπευθεί.
Κόστος
Επειδή όλα στη ζωή έχουν ένα κόστος, ακόμη και αυτός ο θάνατος κοστίζει τη ζωή, έτσι και οι εξετάσεις που ανάφερα πιο πάνω κοστίζουν.
Κοστίζουν όμως λιγότερο από μια έξοδο με την παρέα σας σε μια ταβέρνα για φαγητό.