Αδυναμίες και προβλήματα στο ΓΕΣΥ

Αγαπητέ κ. Γιώργο Καλλίνικου,

Σας ευχαριστώ για τα σχόλιά σας σχετικά με το χθεσινό μου άρθρο (01/09/2020) που σας έστειλα. Χαίρομαι ιδιαίτερα που αποδέχεστε την κριτική μου. Σκοπός μου άλλωστε είναι να βοηθήσω το ΓΕΣΥ λόγω των εμπειριών μου σαν ειδικός γιατρός με 40 χρόνια εμπειρία στην καθημερινή ιατρική πράξη σε Γερμανία και Κύπρο. Σήμερα θα ασχοληθώ πιο αναλυτικά για τα υπόλοιπα θέματα που θίξατε όσον αφορά το ΓΕΣΥ.

  1. Περιορισμός στον αριθμό ασθενών που μπορεί να βλέπει ένας ειδικός ιατρός τη ημέρα. Είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ότι ένας ειδικός ιατρός δεν μπορεί να εξετάζει περισσοτέρους ασθενείς από 20 μέχρι 25 ημερησίως διότι είναι πρακτικά αδύνατο. Είμαι και εγώ ειδικός γιατρός και γνωρίζω ότι χρειάζομαι μέσο όρο 30 λεπτά για κάθε ασθενή, λήψη ιστορικού, εξέταση, άλλες ειδικές εξετάσεις π.χ. καρδιογράφημα, υπέρηχοι, σπιρομέτρηση κ.α. Στους 20 ασθενείς χρειάζομαι συνεχή εργασία 10 ωρών σίγουρα την ημέρα. Στους 25 ασθενείς είναι περισσότερο, καθαρός λογαριασμός. Εκείνος που ισχυρίζεται ότι χρειάζεται λιγότερο λέει ψέματα. Άρα καλά κάνει ως εδώ το ΓΕΣΥ. Το πρόβλημα όμως είναι αλλού και θα αναφερθώ αναλυτικά πιο κάτω σε ότι αφορά τις λίστες αναμονής των ασθενών.
  2. Θέμα πνευμονολόγοι. Δικαιούνται να βλέπουν μόνο 15 ασθενείς ημερησίως, και σας ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι (μαζί με τον κορωνοϊό και την εποχική γρίπη). Εδώ υπάρχει μια μεγάλη παρεξήγηση. Ο πνευμονολόγος δεν είναι εδώ για να εξετάζει την γρίπη, το βήχα ή τον κορωνοϊο. Αυτά ανήκουν στην πρωτοβάθμια εξέταση και θεραπεία. Ο πνευμονολόγος είναι για ειδικές πνευμονολογικές παθήσεις που δεν μπορεί να χειριστεί η πρωτοβάθμια ιατρική π.χ. βρογχοσκοπήσεις, βιοψίες, παρακεντήσεις, μελέτες αξονικών κ.α.
  3. Υπερηχογραφήματα, π.χ. στην εγκυμοσύνη σαφέστατα υπάρχουν διεθνείς προδιαγραφές για το πόσα υπερηχογράφηματα πρέπει να γίνονται σε μια κανονική κύηση, σε περίπτωση προβληματικής κύησης φυσικά να μην υπάρχει περιορισμός.
  4. Νεφροπαθείς. Παραδέχομαι ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα εδώ για τους χρόνια νεφροπαθείς καθώς χρειάζονται συνεχείς ειδικές θεραπείες (π.χ. αιμοκάθαρση). Εδώ άφησε το κράτος τα νεφρολογικά τμήματα στον αυτόματο πιλότο. Το ότι δεν έχει καταρρεύσει ακόμη οφείλεται στις προσπάθειες του προσωπικού των τμημάτων αυτών (ιατροί και νοσοκόμοι). Το ίδιο συμβαίνει και με άλλα τμήματα στα νοσοκομεία και εδώ φταίει και το ΓΕΣΥ αφού ο ΟΚΥΠΥ δεν πήρε αυστηρά μέτρα για βελτίωση.
  5. Θέμα οσφυαλγία. Άλλη μεγάλη παρεξήγηση εδώ. Η απλή οσφυαλγία δεν χρειάζεται να καταλήγει στον ορθοπεδικό καθώς είναι θέμα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Εάν ένας γιατρός στην πρωτοβάθμια περίθαλψη δεν είναι σε θέση να χειριστεί ένα τέτοιο περιστατικό και το παραπέμπει στον ορθοπεδικό πρέπει να πάει σπίτι του.

Μέχρι τώρα ανέδειξα τα κακώς έχοντα του ΓΕΣΥ. Η λύση είναι μία την οποία ανέφερα και στην αρχή. Να εκμεταλλευτεί το ΓΕΣΥ την ειδικότητα της παθολογίας η οποία έχει διαγραφεί και δεν λαμβάνει μέρος στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Στην Γερμανία στο σχέδιο υγείας λαμβάνουν μέρος στην πρωτοβάθμια περίθαλψη οι γενικοί ιατροί αλλά λαμβάνουν μέρος και οι ειδικοί παθολόγοι με ειδικά καθήκοντα τα οποία δεν μπορούν οι μη ειδικοί ιατροί να χειριστούν με αποτέλεσμα να παραπέμπουν σε ειδικούς. Π.χ. πνευμονολόγοι για βήχα ή πνευμονία, ορθοπεδικό για οσφυαλγία, γαστρεντερολόγο για πόνο στο στομάχι, στον καρδιολόγο γιατί έχει βάρος στο στήθος, στο χειρούργο διότι πονά η κοιλιά του λόγω δυσκοιλιότητας κ.α. Ένας ειδικός δεν θα έκανε ποτέ παραπομπή για τέτοια θέματα διότι θα είναι μέσα στα καθήκοντά του να κάνει τη διερεύνηση και τη θεραπεία ο ίδιος.

Θα ασχοληθώ μόνο με μερικά παραδείγματα για το πως οι ειδικοί παθολόγοι θα μπορούσαν να δράσουν ως ειδικοί.

  1. Πόνοι στην κοιλιά. Σύμπτωμα καθημερινό . Τι γίνεται τώρα στο προσωπικό γιατρό ο οποίος έχει γράψει το λιγότερο 2000 ασθενείς. Δεν μπορεί να διαθέσει μισή ώρα να εξετάσει τον ασθενή για αυτό παραπέμπει σε γαστρεντερολόγο ο οποίος θα κάνει τις εξής εξετάσεις: υπερήχους κοιλιάς, γαστροσκόπηση και πιθανόν και κολονοσκόπηση, αναλύσεις. Σύνολο εξόδων 1500 ευρώ.

Τι θα έκανε ο ειδικός παθολόγος? Εξέταση, ιστορικό, υπέρηχο κοιλίας, αναλύσεις συγκεκριμένες όπως γενική αίματος, ταχύτητα καθίζησης, CRP, γενική ούρων και ένα καρδιογράφημα σε τιμές που πληρώνουν οι ασφάλειες, όχι το ΓΕΣΥ.

ΗΚΓ 50 ευρώ, υπέρηχοι κοιλιάς-λεκάνης 90 ευρώ, αναλύσεις 40 ευρώ, επίσκεψη 40 ευρώ. Σύνολο 300 ευρώ. Σύγκριση με παραπομπή 1500 ευρώ ενώ ειδικός παθολόγος 300 ευρώ.

  1. Πνευμονία κατόπιν γρίπης. Τώρα παραπομπή στην κλινική, θεραπεία το λιγότερο

πέντε μέρες, 500 ευρώ την ημέρα επί 5 μέρες, σύνολο 2500 ευρώ. Αντίθετα ο ειδικός παθολόγος θα παρακολουθεί τον ασθενή στο ιατρείο και στο σπίτι, στις 5 μέρες 3 επισκέψεις. Σύνολο 300 ευρώ.

Οι αριθμοί είναι αυθαίρετοι, μπορεί να είναι και πολύ περισσότερα τα έξοδα.

Εισήγηση: Το ΓΕΣΥ δηλαδή το κράτος να εκμεταλλευτεί το ιατρικό δυναμικό των ειδικών παθολόγων που τώρα έχουν καθήκοντα γραφειακά και όχι ειδικού γιατρού. Τότε θα υπάρχει πολύ ανώτερη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη πρωτοβάθμια και πολύ λιγότερα έξοδα. Τα τεχνικά προβλήματα θα λυθούν κατΊδίαν αφού λάβει δράση ο Π.1.Σ. και η παθολογική εταιρεία να τιμήσει το όνομα της και το σκοπό της.

Φιλικά,
Δρ Νίκος Δανός
lnternist