Project Description
Όπως λέει και το όνομα ο ξαφνικός καρδιακός θάνατος έρχεται συνήθως όταν δεν το περιμένουμε. Τα πλείστα άτομα που πεθαίνουν είναι νέα, ακόμη πιο κάτω των 70 χρόνων. Η συχνότητα στους άντρες είναι ένας στους εννέα και στις γυναίκες μια στις τριάντα. Μόνο στη Γερμανία πεθαίνουν από ξαφνικό θάνατο κάθε χρόνο 100 000 μέχρι 200 000 άνθρωποι. Η συνήθης αιτία του θανάτου αυτού είναι η Στεφανιαία Νόσος. Όμως μπορεί να φταίνε και οι παθήσεις του καρδιακού μυ, οι παθήσεις στις βαλβίδες τις καρδιάς. Μια σημαντική αιτία μπορεί ακόμα να είναι και οι λεγόμενες ηλεκτρικές διαταραχές (αρρυθμίες) της καρδιάς. Σαν ξαφνικός καρδιακός θάνατος θεωρείται ο θάνατος ο οποίος συμβαίνει μέχρι μια ώρα από την έναρξη των συμπτωμάτων.
Οι άντρες είναι πιο επιρρεπείς
Οι ερευνητές στο Northwestern University of Feinberg School of Medicine ασχολήθηκαν με τα αίτια των ξαφνικών καρδιακών θανάτων. Μελέτησαν τα ιατρικά δεδομένα σε περισσότερους από 5200 άντρες και γυναίκες σε ηλικίες μεταξύ 28 και 62 χρόνων. Όλοι είχαν λάβει μέρος στη λεγόμενη Framingham Health study, στην οποία από το 1948 παρακολουθούντα άντρες και γυναίκες. Από 40 χρόνια παρακολουθούνται ιατρικά τα παιδιά τους και από το 2002 τα εγγόνια τους.
Αξιολογήθηκαν τέσσερις παράγοντες κινδύνου: υπέρταση, αυξημένη χοληστερίνη, κάπνισμα και διαβήτης. Εξέτασαν ποια είναι η επίδραση στην πιθανή παρουσίαση του ξαφνικού καρδιακού θανάτου. Φάνηκε ότι οι παράγοντες αυτοί έχουν πιο δυνατή επίδραση στους άντρες παρά στις γυναίκες. Όταν οι άντρες είχαν περισσότερους από ένα παράγοντες κινδύνου, τότε η πιθανότητα του ξαφνικού καρδιακού θανάτου αυξάνεται αισθητά. Ανεβαίνει στο 12,5% δηλαδή ένας στους οκτώ άντρες προσβάλλεται από την πάθηση αυτή.
Η υπέρταση είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος
Όμως ποιος παράγοντας κινδύνου είναι ο πιο «κακός»; Σε πολλές άλλες ασθένειες είναι πολύ δύσκολο να ειπωθεί με ακρίβεια (εκτός πχ το κάπνισμα στον καρκίνο του πνεύμονα). Στον ξαφνικό καρδιακό θάνατο τα πράγματα είναι κάπως πιο εύκολα. Εδώ αποδείχθηκε ότι η υπέρταση είναι πιο «κακός» παράγοντας κινδύνου. Άντρες που είχαν πίεση 160 συστολική και 100 διαστολική, είχαν πιο ψηλό ρίσκο για ένα ξαφνικό καρδιακό θάνατο. Η τιμή αυτή όμως δεν εθεωρείτο τόσο επικίνδυνη και συνήθως κατατασσόταν στη μέση υπέρταση και πολλές φορές δεν γινόταν καν θεραπεία.
Οι παράγοντες κινδύνου δεν εξετάζονται όσο έπρεπε
Οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι οι παράγοντες κινδύνου για τον ξαφνικό θάνατο δεν εξετάζονται και δεν δίνεται η πρέπουσα σημασία. Απαιτούν τακτικούς ελέγχους της υπέρτασης, ως επίσης και των άλλων παραγόντων. Όσον δε αφορά την υπέρταση πρόκειται για τον πιο σημαντικό παράγοντα κινδύνου. Όμως δεν προκαλεί ενοχλήσεις και είναι αφανής. Δεν είναι τυχαία που ονομάζεται ο σιωπηλός φονιάς (silent killer). Στη Γερμανία ένας στους πέντε δεν γνωρίζει ότι πάσχει από υπέρταση. Οι άλλοι παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθειες , τους οποίους δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι: το άγχος, το ψηλό ουρικό οξύ, η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης, η ομοκυστείνη στο αίμα καθώς και η κληρονομικότητα.
Ένας έλεγχος τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο, μπορεί να ελαττώσει πολύ τις πιθανότητες του ξαφνικού καρδιακού θανάτου.