Επιστολή Προς Εφημερίδα Φιλελεύθερος
Κύριοι,
Στην εφημερίδα σας ημερ. 15/11/12 στη σελίδα 33 κάτω από τον τίτλο ΚΑΛΗ ΖΩΗ δημοσιεύσατε ένα άρθρο που έχει τίτλο Η κατάθλιψη δεν είναι ψυχική ασθένεια . Το υπογράφει η κ. Λουΐζα Θεοφάνους – Ιωακείμ συμβουλευτική ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.
Στο άρθρο δυστυχώς υπάρχουν πολλές ανακρίβειες και επικίνδυνες θεωρίες τις οποίες επιθυμώ να αναφέρω για ενημέρωση του κόσμου και δη των ατόμων που πάσχουν από κατάθλιψη .
Έχω σπουδάσει στη Γερμανία και έχω ειδικότητα επτά χρόνων σ την παθολογία καθώς και δικτατορικό στην Ιατρική. …… την Ιατρική από 30 χρόνια και επίκεντρο της διαγνωστικής και θεραπευτικής παθολογίας καθώς και τις λεγόμενες ‘ψυχοσωματικές παθήσεις’ δηλ. εκεί που δεν υπάρχουν εμφανές ιατρικά ευρήματα π.χ. όγκος έλκος πέτρες κ.α. όπως είναι η κατάθλιψη , εμμονές, Γεν. Αγχώδη Διαταραχή και άλλες .
Το ότι τα λέγουν ψυχοφάρμακα πρέπει να δίνονται μόνο 6 μήνες δεν το λέει πουθενά . Μπορεί να χρειαστεί να τα παίρνει κάποιος για μια ζωή . Ο ειδικός Ιατρός θα το κρίνει . Το ότι τα φάρμακα δεν θεραπεύουν την κατάθλιψη είναι λάθος και επικίνδυνο. Η μη έγκυρη θεραπευτική αγωγή μπορεί να οδηγήσει σε αυτοκτονία . Μόνο η ψυχολογική υποστήριξη και θεραπεία δεν αρκεί για τη θεραπεία της κατάθλιψης . Τα καλύτερα αποτελέσματα είναι ο συνδυασμός και των δυο μεθόδων .(φάρμακα + ψυχολογική υποστήριξη)
Τα ψυχιατρικά φάρμακα δεν πρέπει ποτέ να τα σταματάει κάποιος από μόνος του ή ξαφνικά διότι τα αποτελέσματα μπορεί να είναι τραγικά μέχρι και αυτοκτονία .
Αναφέρω δύο περιστατικά πολύ πρόσφατα . Ασθενής 40 χρ. έκανε θεραπεία με Ε…. τρία χάπια για χρόνια από ψυχίατρο . Ιατρός παθολόγος τα σταμάτησε αμέσως και της έδωσε 1 χάπι για το άγχος , πολύ πιο αδύνατο μετά από 3 ημέρες η γυναίκα δοκίμασε να αυτοκτονήσει παίρνοντας 30 χάπια μαζί και κατέληξε σε κλινική για ψυχιατρική θεραπεία .
Δεύτερο περιστατικό την ίδια εβδομάδα γυναίκα ασθενής με εμμονές και τάσεις διώξεως έπαιρνε το αντιψυχωτικό φάρμακο Α… Πήγε σε ψυχολόγο για θεραπεία ο οποίος το σταμάτησε διότι έκρινε ότι δεν το χρειαζόταν η ασθενής. Αποτέλεσμα εμφανίστηκαν ξανά οι εμμονές , φοβίες καταδίωξης και προσπάθησε να σκοτώσει τους γονείς της .( Τα στοιχεία και για τα δύο περιστατικά είναι γνωστά ) .
Γ ‘αυτό είναι καλό ο καθένας μας να περιορίζεται στα «Ταράφκια του» λέει η γιαγιά μου και να αφήνει τους ειδικούς γιατρούς η ψυχίατρους να κάνουν την δουλεία τους , οι δε ψυχολόγοι να ασχολούνται με την ψυχολογική υποστήριξη εκτός και εάν είναι και γιατροί .
Σύνοψη : οι ψυχιατρικές παθήσεις είναι πολύ σοβαρές καταστάσεις και χρειάζονται ειδική θεραπεία . Η ψυχολογική υποστήριξη από μόνη της δεν είναι αρκετή.